Loading...

Je passie volgen is pijn lijden

Ja, je leest het goed.

Veel mensen vragen me wat de betekenis van passie precies is. En natuurlijk heeft je passie volgen ontelbare voordelen. Ik vertel en schrijf daar ook graag over. Maar we vergeten vaak de andere kant van de medaille. De kant waar je uit je comfort zone moet, omdat alles nieuw is. De kant waar je ineens met allerlei uitdagingen moet dealen, omdat het allemaal niet vanzelf gaat. De kant waar je met alle onzekerheden om moet leren gaan, omdat je een pad ingaat die je nog niet goed kent.

“Maar vanuit je passie werken is toch altijd leuk?” hoor ik je vragen.

Ja, je passie volgen is geweldig. Er gaat een nieuwe wereld open als je kunt doen waar jij voor bestemd bent.

Maar is het altijd makkelijk?

Hell no!

Ooit eens gekeken wat er in het woordenboek staat achter het woord ‘passie’?

(Let op. Dit had je nooit verwacht :))

Wat is de betekenis van passie?

In het woordenboek staat:

Passie = 1. ‘hartstocht’ en 2. ‘het lijden van jezus’

Het lijden van jezus? Hartstocht kan ik begrijpen. Symbolisch en misschien wel letterlijk. Je hart gaat tochten als je doet wat je leuk vindt.

Maar dan. ‘Het lijden van jezus’? Die begreep ik niet. Waarom staat dat daar??

Ik ging er dieper op in en realiseerde met dat dit natuurlijk kwam van onder andere ‘The Passion of the Christ’. De andere betekenis van passie is namelijk het verhaal, een toneelstuk, een muziekstuk of een beeldend kunstwerk dat het lijden van Jezus Christus als uitgangspunt heeft.

De tweede betekenis van passie gaat dus over de lijdensweg die Jezus aflegde. En heel misschien, heeeel misschien, zit ook juist hier wel de link met de passie zoals wij ‘m kennen en waar ik het hier over heb. En dit is nodig om de volledige betekenis van passie te begrijpen.

The Passion of the Christ ging over een lijdensweg. Jezus geloofde zo sterk in iets, dat hij zelfs bereid was om ervoor te sterven. Om er voor te lijden. En daar zit voor mij de link met de passie zoals wij ‘m kennen.

Want naast alle mooie woorden die je op sommige sites vindt als ‘drift’, ‘hartstocht’, ‘liefde’, ‘vurigheid’, ‘bevlogenheid’, een intens verlangen of enthousiasme, gaat passie voor mij over iets groters dan dat.

Passie is voor mij: ‘Datgene waar je volledig voor durft te gaan’

Datgene waar je dingen voor over hebt. Datgene waar je opofferingen voor durft te doen. Datgene dat groter is dan jijzelf. Of om het heel letterlijk te nemen (en de link met de andere betekenis van passie te leggen); wat is datgene waar je zo in gelooft en waar je zo achter staat, dat jij er misschien wel bereid voor bent om voor te sterven. Om je hele leven eraan te wijden.

Passie is ook lijden

Want als ik kijk naar wat passie met mij de afgelopen 3 jaar heeft gedaan, heeft het absoluut een leven gecreëerd waar ik altijd van heb gedroomd en een energiebron en een drive aangewakkerd die ik nooit voor mogelijk had gehouden.

Maar het is zeker niet altijd makkelijk. Het gaat zeker niet altijd van een leien dakje. Nee, passie is ook af en toe gewoon lijden. Uit je comfort zone. Boven jezelf en anderen durven uitstijgen. Obstakels overwinnen. Er dingen voor opgeven.

Maar hét verschil tussen ‘gewoon een interesse’ en ‘een passie’ is dat je bovenstaande er allemaal voor over hebt.

En ik herken het allemaal. Sterker nog. Ik zit er momenteel middenin. De fase van door de pijn heen gaan. De pijn dat het niet zo snel gaat als ik zou willen. De pijn dat het meer tijd kost om mijn ideeën uit te werken. De pijn dat ik een andere strategie kies, maar daardoor wel financieel een stap achteruit moet doen.

En tegelijkertijd heb ik het er allemaal voor over. Omdat ik geloof in iets groters. Ik voel aan alles dat deze pijn nodig is. Dat die pijn nodig is om mij en mijn missie naar een hoger plan te brengen. Om ervoor te zorgen dat ik creatiever wordt. En te beseffen dat ik het niet alleen kan.

Het is mijn missie om heel Nederland te laten inzien wat hun unieke passie is

Het moge duidelijk zijn; Die missie is groot genoeg dat ik m’n hele leven eraan kan wijden :). Hij beangstigd me zelfs een beetje. En dus is het goed. Want ik krijg er daarnaast ook onwijs veel energie van.

Maar ik besefte me dat als ik door zou gaan op dezelfde weg, me het nooit zou lukken. Ik zou dat nooit in m’n eentje kunnen. En dus moest ik keuzes maken. Ik besloot een nieuwe strategie te volgen en de oude los te laten. Een strategie die ervoor zorgt dat het minder afhankelijk wordt van mij, en de impact en het bereik vele malen groter zou worden.

Maar om twee stappen vooruit te doen, moet je soms één stap terug doen. En daar zit ik nu middenin.

De toekomst en het pad dat ik nu bewandel is helemaal nieuw. Mijn hele verdienmodel heb ik omgegooid. En dat betekent voor nu dat er minimaal een maand geen inkomsten binnenkomt omdat ik werk aan een nieuw aanbod. Dat betekent de juiste mensen om me heen verzamelen. Dat betekent continu erop vertrouwen dat het wel goed komt. Ook al voelt het hartstikke eng.

‘Wen ik er inmiddels aan?’ Ja, steeds meer. ‘Wordt het ooit makkelijk?’ Nee. Nooit.

Passie is hard werken

Het is soms gewoon klote. Het is gewoon hard werken. Het is experimenteren. Uitproberen. Vallen. En weer opstaan.

Het is continu lef tonen. Het is over die angst heen gaan. Nieuwe manieren bedenken. Reflecteren. Evalueren. Visualiseren.

Het is stilstaan bij waar je naar toe wil. Het is bedenken wat het beste pad is om daar te komen. Het is investeren. Tijd, energie, en geld. Het is loslaten van het bekende. En soms loslaten van oude dromen.

Eén van die dromen die ik heb losgelaten, was mijn droomauto. Ik heb mijn droomauto waar ik van m’n 15e altijd al over droomde, afgelopen maand auto verkocht. Met pijn in m’n hart.

Maar ook hier weer, omdat ik geloof in mijn hogere doel. Want door dit te doen, ontstaan er ineens veel meer mogelijkheden waar ik anders geen toegang toe zou hebben. Dus het was misschien wel een makkelijker besluit dan ik had gedacht. ‘Rijden in mijn droomauto, of toewerken naar een nóg grotere droom?’

Het antwoord heeft zich gegeven.

Het grotere plan

Het is mijn plan om dit jaar zóveel meer mensen te bereiken en de impact zó te vergroten dat we steeds dichter bij mijn missie komen. Om voor nóg grotere groepen te staan. Om in bedrijven voor een beweging te zorgen. Om medewerkers bij bedrijven meer vanuit hun passie te laten werken. Zodat iedereen gaat zien dat hij of zij iets unieks te brengen heeft.

En het is stiekem zelfs mijn droom om uiteindelijk over de hele wereld te vliegen om seminars te geven in elk land, zodat mensen waar ook ter wereld hun passie kunnen vinden. Met alle randvoorwaarden van een land en rekening houdende alle individuele culturen.

Maar om daar te komen, had ik nu iets te besluiten. Te besluiten om niet alles zelf meer te doen. Om groter te denken. Om in de juiste hulp te investeren zoals een goede business coach en goede assistenten. Om een stapje terug te doen. Om straks twee stappen vooruit te doen. En dus is dit wat me te doen staat. Even door die pijn heen.

En dat is even doorzetten. Dingen doen die ik normaal niet zo snel zou doen. De angst voelen voor het onbekende. En het tóch doen.

Misschien herken je het wel. Dat je graag jouw passie wilt volgen, maar dat je het eng vindt. Of omdat iets je tegenhoudt.

Weet je wat één van die dingen is die ik bijvoorbeeld lastig vind en normaal niet zo snel zou doen?

Hulp vragen

Maar nu we toch helemaal open kaart spelen, en ik voor m’n gevoel nu ook mijn pijn met je kan delen, laat ik dan ook maar iets doen wat ik normaal niet zo heel snel doe. Hulp vragen. Want misschien kun jij me wel enorm helpen met mijn missie in deze fase. En zonder het te vragen zou ik dat nooit weten.

Misschien zit je dit wel te lezen en denk je ‘Frank, ik werk nu bij een bedrijf waar ze echt met wat meer passie zouden mogen werken!’ Of misschien werk je in een organisatie waar een reorganisatie plaatsvindt waardoor mensen mogelijk hun baan verliezen en nu moeten nadenken over een plan B. Of werk je bij een bedrijf waar mensen veel beter tot hun recht zouden komen als ze zouden weten waar ze energie van krijgen en goed in zijn.

Laat me je dan als eerste vragen; Vind je het leuk om te helpen? En sta je ook achter de missie om iedereen in Nederland een leven vanuit hun unieke passie te gunnen? Zou je dan kunnen helpen om ingangen te vinden om dit voor elkaar te krijgen?

Laat het me dan weten. Stuur me een persoonlijk berichtje naar frank@followyourpassion.nl

Ik voel dat me iets te doen staat. En misschien ben jij wel diegene die voor een enorme versnelling kan zorgen. En dat het al die pijn meer dan waard is.

Met passie (in zijn volle betekenis :p)

Frank

2018-12-15T13:25:57+00:00

Leave A Comment